Организация вместо случайност

24.06.2009

Е какво пък?  С малко фантазия и спомени, много интуиция и  доза късмет всичко ще бъде на шест. Така  обаче могат да разсъждават само хазартните натури, защото организацията на важното семейно събитие всъщност е неочаквано сложна. Поради тази причина много младоженци наемат сватбена агенция- и то не от прищявка, а от чист прагматизъм. Разбира се, не е задължително консултантът да мисли и решава вместо вас. Напротив, той ще изпълнява определени функции и ще ви помогне да осъществите своя замисъл по най- добрия начин.

 

ДАТА ИЛИ ДАТИ

 

            Когато датата за сватбата е насрочена, връщане няма. Датата си е много важна и то не само за пристрастените към нумерологията. Тя е строго свързана с резервирането на ресторанта, църквата, ритуалните зали  и свободното време на младоженците. Съветът на Йоана Йкономова, която ръководи сватбена агенция от 10 години, е да помислите предварително за няколко варианта като дати, за да предотвратите евентуална невъзможност в някое от местата за церемонии.

 

КОЛКО ЩЕ СТРУВА?

 

            Задайте си рамки на бюджета на сватбеното тържество. Звучи прозаично,но парите никога не са без значение. От тяхното количество зависи не само броя на поканените и типа място, но и стила на церемонията и облеклото, менюто, украсата и артистичната програма. Не се страхувайте от идеите си- споделете ги със сватбения консултант и не робувайте на съмнителни традиции. Няма по- голяма конфузия от сватба, на която младоженците потъват от срам  заради кичозни ритуални действия и изказвания. Само от вас зависи да елиминирате подобни моменти, които понякога се случват изневиделица.

 

ПО ДРЕХИТЕ ИЗПРАЩАТ

 

Дори и най- скромната млада жена бленува да бъде булка и да има до себе си елегантен мъж. Така е от векове. Затова, без да изменяте на своя стил, проследете модните тенденции, посетете повече булчински салони и изберете нещо по ваш вкус, без да омаловажавате аксесоарите.  В това отношение младоженецът често остава в сянка, но пък можете да направите така, че и неговата строга или артистична елегантност да се открои малко повече. Ако си имате шафери, ще е много красиво и ефектно да са облечени в тон с тоалетите на булката и младоженеца. Навреме поръчайте и халките, които както знаем са за цял живот – там всяка грешка и прибързване остава да блести на видно място.

 

ИМАМЕ ЧЕСТА ДА ВИ ПОКАНИМ……

 

Поканата е нещо малко на вид, но, на което всички обръщат голямо внимание. Тя е един вид визитка на младото семейство. И ако за среща с любимия може да закъснявате колкото си искате, то с изпращането на поканите просто не можете да си го позволите. Не пропускайте  да включите телефон или електронен адрес за потвърждение- все пак така ще сте наясно колко души възнамеряват да уважат вашето щастие.

 

ДЕНЯТ ХИКС

 

Нивото на напрежение  в този ден може да спадне видимо, ако булката успее да разпредели отговорностите между най- близките си приятелки. Освободете от много ангажименти не само себе си, но и други ключови лица- майки и бащи. Ако не сте наели сватбен агент, то Йоана Икономова- управител на сватбена агенция Wedding Party- препоръчва да си направите подробен списък със задачите. Така ще можете да изживеете празника си пълноценно, вместо да изпадате в паника час по час. Но каквото и да стане, в крайна сметка животът продължава  и след денят на сватбата, нали?

А какво да кажем ние с гайдите!!!

15.06.2009

Сватбата с чужденец -  среща на различни култури

 

Въпреки глобализацията браковете с чужденци са голямо изпитание. Защото под един покрив се събират две различни култури, два вида манталитет. Това необичайно и интересно съчетание си проличава в пълна сила още по време на сватбата. Там се събират две традиции в отпразнуването на най-важния ден в живота. И предизвикателствата не липсват.

Сакън да не се изложим

Как се държат българите, попаднали в ситуация на многонационална сватба, най-често с европейци или американци? Логично: гледат да се представят в най-добрата светлина, т.е. да не вземат да се изложат от самото начало. И което е особено важно: възприемат без бой някои напредничави тенденции, вече установени на Запад.

Йоана Икономова, която ръководи сватбената агенция Wedding Party, споделя, че най-често именно смесените двойки прибягват до услугите на сватбените консултанти. Стремежът им е да се осигури стройна организация, да се избегнат гафовете и не на последно място - да се оптимизират разходите. Чужденците от прагматичния Запад са съвсем в час, че това е най-добрият начин да си спестят много ангажименти, главоболия и пари. От друга страна, сватбеното тържество излиза десетина пъти по-евтино на българска земя, отколкото в Германия или в САЩ например.

Кой кум, кой сват

Смесената сватба по начало е заредена с повече напрежение и емоции. Тя е съдбовното събитие, когато очи в очи се срещат роднините от двете страни, а това не минава без видими и невидими драми. В България семейните отношения са доста сложни, свързани с много условности поради дълго продължилите патриархални порядки. Западът е много по-либерален, а здравословната дистанция в роднинските работи – по-голяма. „Затова при организацията на сватба на българин или българка с чужденец”, посочва Йоана Икономова, „роднинските роли и жестове трябва да бъдат точно дефинирани и достатъчно премерени. Това важи и за кумовете. Изобщо, хубаво е нещата да вървят по сценарий”, добавя тя.

Вавилонската кула

Йоана си спомня с удоволствие за няколко интернационални сватби от практиката на Wedding Party. В една от тях международното положение е доста сериозно: цели четири националности се срещат като на мирна конференция – булката е румънка, младоженецът – българин, кумовете – австрийци, а някои от гостите – французи. „В такива случаи непременно трябва да се погрижим за добър превод от и на всичките езици, иначе очарованието на тържеството може да се изгуби”, убедена е тя.  

Шотландско каре

Нейната гордост в бизнеса на сватбените тържества е една колоритна шотландско-българска сватба. „На тази прекрасна сватба се развихри истинско съревнование между нашенската и шотландската гайда. Булката се премени със специално наметало в класическо шотландско каре – също като полата на избраника й. Шотландските гости бяха без преувеличение запленени от празника и споделиха, че никога преди не са присъствали на толкова весела сватба”, казва в заключение Йоана Икономова.

 

 

 

 

Традицията повелява…. , но не задължава!

09.06.2009

Сватбата е най- нежният и красив ден, полагащ началото на общия път на младото семейство.  Увлечени в многото елементи и здравословната доза нерви, обаче,  много рядко се замисляме за символиката на съпътстващите този ден традиции. „Истината е, че всички обреди са само ехо от миналото!- казва Йоана Икономова, сватбен агент в агенция Wedding Party, - С течение на времето са навлезли толкова много западноевропейски традиции, че днес сватбеният ден може да бъде изключително пъстра и жива комбинация от всичко, което младото семейство предпочита!”.

 

Кумът

            Всички знаем, че това е най-важният гост на сватбата. Традицията се заражда в средновековна Германия, когато било задължително бъдещата невеста да бъде открадната. Съвсем естествено това налагало помощ от най- силния и смел мъж  от селото (т.н. „best man”).  По време на самата венчавка кумът заставал до младоженеца,  за да може да му помогне в случай, че някой се излъже да си поиска момата обратно. При нас е било съвсем различно- кумът се е избирал да е по- възрастен и уважаван мъж, задължително семеен, с положение в обществото. Ролята на кумовете е била да помагат и напътстват младоженците, да защитават тяхното домашно огнище.

 

Защо булката е в бяло?

    В традиционната българска сватба основните цветове са бяло и червено: бялото е символ на женското начало, на чистотата и девствеността, а червеното на мъжкото начало, на огъня и плодородието. Бялата рокля, такава каквато я познаваме днес,  датира от брака на кралица Виктория с принц Албърт  през 1840 г. Прозрачният воал също води началото си от Обединеното кралство, но с много по- ранна дата – ок. 16 век вече е наложен като задължителен атрибут на булката. Любопитен факт е, че в миналото този цвят не е бил символ на невинността, а по- скоро на благосъстояние. Замислете се: трябва да разполагаш с финансови средства, за да облечеш рокля само един път, тъй като се зацапва бързо и лесно, нали ?

 

Букетът- символика и произход

                        Букетът винаги е бил неизменна част от аксесоарите на булката. Древните гърци са носили бръшлян- символ на вечната любов, а при римляните полските цветя били въплъщение на плодовитостта. Нашите баби са носили бръшлян, увит с червен конец- за здраве и дълъг семеен живот. Хвърлянето на букета, обаче, се налага едва през 14 век във Франция и то по принуда. Широко разпространеното тогава схващане, че стръкче от него носи щастие и късмет, често  прераствало в гонитба на ‘дамата в бяло” и дори проява на агресия спрямо нея. С течение на времето, за да избегне синините, булката започнала  просто да хвърля букета си.

 

Сватбената торта

            Сватбената торта не винаги е била неизменна част от ритуала. Тя води началото си от Римската империя, когато над главата на булката се разчупвало захарно изделие с цел плодовитост и сладък семеен живот. В България, сватбената торта навлиза едва в началото на 20 в. Дотогава са се месили т.н. сладки хлябове. Освен за храна, те служили и като средство за символични изображения, които имали магическо въздействие върху бъдещето на младоженците: да ги пазят от зли очи и да осигурят продължаването на рода. С течение на времето ритуалните сладки питки, остават на заден план и се заменят с тортата.

 

Това е вашата сватба

Във своя 10 годишен опит, Йоана Икономова от Wedding Party е имала много и разностранни двойки: от желаещи да следват традициите почти дословно до младоженци, които искат Менделсоновия марш да е в рок вариант. Нейният съвет : “Прекрасен спомен от Вашето тържество остава само когато подберете традиции, които Ви допадат и  ги изпълните така както Ви харесват. Защото това е денят, в който заявявате на всички любовта си един към друг! И какъв по- добър начин да го направите, освен по своя собствен начин!!!”

За да не падне булката в тортата

31.05.2009

Със сватбен агент свеждате гафовете до нула

Много е хубаво човек да се ожени и да спретне сватба. Но има една малка подробност – тъй като се женим най-често веднъж, повечето младоженци нямат никакъв опит в организацията на грандиозното събитие. Затова освен легендите за десетки сватбени гафове, те наистина се случват. Помните ли булката дето падна в сватбената торта?

Честна ли е булката?

Навремето в живота на нашите баби и прабаби сватбата заемала средищно място. След раждането на човека най-важното събитие била сватбата. Тогава цялата общност участвала в нейното сбъдване – всеки от семейството и роднините имал строго определена роля. Единството и стилът на цялото бил възможен благодарение на сложна плетеница от добре проверени във времето ритуали и традиции. Едновремешният ритуал включвал и стриктна проверка на потентността на стресирания младоженец, както и на девствеността на булката. И не е минавало без гафове.

Днес поне това ни е спестено. Но стрес и подводни рифове не липсват. Понякога бъдещите съпрузи не си дават сметка какви колосални усилия изисква организацията на сватбения ден. Дори да си вземете прилична отпуска, сигурно ще ви се завие свят от изобилието от продукти и услуги, които напористата сватбена индустрия предлага. А нали все пак разполагате с определен бюджет – и той не може да расте до безкрай!

Агент, но не от ФБР

Кой може да проведе вместо вас разследване за това какво и как се изисква за сключването на брак и за провеждането на сватбата и кой какво предлага по магазините? Агент. Сватбен агент. Намерете професионалиста, който дискретно консултира младоженците и организира голямото изживяване в духа на добрия тон и стиловото единство. Ако е читав, той знае как да постигнете максимум красота и приятна емоция със сватбения бюджет, който имате под ръка.

Урок от Холивуд

Дори най-скептичните ни клиенти остават очаровани от резултата, казва Йоана Икономова, сватбен агент. От поне десет години тя събира опит в организацията на различни събития, а от три години ръководи сватбената агенция Wedding Party. „Невероятна сладурска работа”, споделя Йоана и допълва: „Преди години взех, че гледах филма „Сватбен агент” с Дженифър Лопес. Беше истински проблясък - на минутата реших, че тази работа е моето истинско призвание”. Ценното в офертата на една сватбена агенция е в затварянето на цикъла от услуги – от предоставяне на консултации по отношение на необходимите документи и формалности, през дизайна и координацията на събитието до организацията на самия меден месец. Така клиентът получава атрактивен пакет от услуги и със сигурност икономисва от бюджета: опитните сватбени агенти имат цялостен поглед върху сватбената индустрия и ще ви помогнат да си осигурите оптимално съчетание на качество и цена.

Beautiful спомен

За екипа на Wedding Party е закон да следва предпочитанията на клиента, като им придава завършеност до последния детайл, твърди Йоана Икономова. Детайлът е издайникът и за добре, и за зле свършената работа, допълва тя. За нас е чест, че имаме най-различни клиенти, в т.ч. и чужденци, и всички запазват красив и хармоничен спомен от своята сватба. Какво по-хубаво от това да допринесеш за

щастието на хората – поне на сватбата! И да не позволиш на гафовете да засенчат един толкова романтичен момент в живота!


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline